torstai 8. syyskuuta 2016

Vinkki Brasilian matkaajille: 99

Saavumme João Pessoaan iltapäivällä. Bussiaseman pitkästä taksijonosta ei löydy yhtään sellaista autoa, joka hyväksyisi kortilla maksamisen, mikä on reissumme aikana pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Joka jonosta löytyy kuitenkin aina joku, joka tietää sen yhden kuskin, jolta maksupääte löytyy, niin täälläkin. Hetken päästä meille jo viitotaan pienen aukion toiselta puolelta.

Korttimaksujen hyväksyminen ei Brasiliassa satunnaisesti kadulta napatussa taksissa ole itsestäänselvyys. Maksupääte on tietysti kuskille maksullinen, sitä paitsi moni haluaa tai tarvitsee rahan heti. Välityspalvelujen kautta tilattavissa takseissa maksupääte usein on, mutta vieraassa kaupungissa ollessa pitäisi ensin selvittää jonkun välityspalvelun numero.

Me tilasimme reissussa auton useimmiten 99-sovellusta käyttämällä. Se on turistille tosi näppärä, sillä sovellus toimii useissa kaupungeissa ja mikä meille tärkeintä, jo tilatessa voi valita maksutavan ja pidemmän päälle siten säästää luottokorttinostojen nostopalkkioissa.


99-takseissa istuessamme luulimme hetken jo, että yrmeät ja/tai turistia vedättävät taksikuskit ovat historiaa, mutta etupenkiltä kerrottiin, että koska joka matkasta jää jälki ja kuljettajat voi arvioida samaan tapaan kuin Überissä, ei sovellus houkuttele niitä, joiden toiminta ei kestä lähempää tarkastelua. Sama muuten toimii toiseenkin suuntaan: myös kuljettajalle sovelluksen kautta tilattu kyyti on kadulta poimittua satunnaista asiakasta turvallisempi vaihtoehto.

Myöhemmin selvisi, että kaikki taksikuljettajat eivät halutessaankaan voi ottaa sovellusta käyttöön, sillä mukaan hyväksyttyjen autojen pitää esimerkiksi olla vuosimallia 2012 tai uudempia. Ja tietysti myös kuljettaja tarvitsee sovellusta varten älypuhelimen yhteyksineen. Itselleni kyllä kelpaisi vanhempikin auto ja siten isompi määrä potentiaalisia autoja.


Jokaiselta 99-kuskilta saimme myös evästyksen kadulta napattavien taksien käyttöön. Meille kerrottiin esimerkiksi, milloin kyseisessä kaupungissa saa ajaa kalliimmalla kakkostaksalla (esimerkiksi Recifen ja Olindan välillä kakkostaksalle saa vaihtaa kaupungin rajaa ylittäessä, mutta sillä ei saa ajaa koko matkaa).

Emme lopultakaan tarvinneet taksia reissun aikana kovin usein, mutta kokemukset olivat järjestään hyviä. Taidan ottaa 99:n käyttöön myös Riossa, sikäli kun täällä nyt taksia ylipäätään käytän.

(Lahdessa vietetystä lapsuudesta ja nuoruudesta kertoo muuten se, että on mahdotonta kirjoittaa luku 99 ajattelematta Simoa Vaatehuoneelta, hei.)

Päivitys: ensimmäisen Riossa tilaamani 99-taksin kuljettaja sattui olemaan nainen. Hän kertoi, että on olemassa myös toinen sovellus, nimeltään Taxi Rosa. Se toimii Riossa ja sen kautta tilatun taksin kuljettaja on aina nainen.


Tämä tarina oli osa Linkulla koillisessa -sarjaa. Muut osat voit lukea täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti