maanantai 26. syyskuuta 2016

Kun katu tyhjenee äkisti

Tänään puoliso lähti lounaan jälkeen käymään kaupassa. Ja onneksi lähti, sillä varttia myöhemmin olisi ollut myöhäistä.

Aamulla poliisi ampui toisella puolen metropolialuetta São Gonçalossa huumejengin pomon, jota oli jahdattu ympäri Rioa jo useampi kuukausi. Tästä etsinnästä olin nähnyt uutisia jo aiemminkin. En kuitenkaan ollut pannut merkille, että kyseinen rikollinen vaikutti nimenomaan Santo Amaron kukkulalla, jonka punaiset tiilitalot pilkottavat meitä vastapäätä olevien talojen takaa.

Rio poikkeaa monista muista kaupungeista siinä, että vauraatkaan alueet eivät ole täysin oma saarensa. Rio on vuorten ja meren välissä ja monen kalliin rantakaupunginosan yläpuolella kohoavilla rinteillä on faveloita. Ei kuitenkaan joka paikassa - muinaisheilani isä kertoi ostaneensa asunnon tietyltä alueelta nimenomaan siksi, että sen alueen lähistöllä ei faveloita ole.


Kun aikoinani saavuin ja tutustuin Rioon, opin pian, että se mikä on tavallista muualla Riossa, ei sitä Zona Sulilla ole. On vaikea kuvitella, että poliisi esimerkiksi rynnisi Zona Sulilla rikollisia etsiessään sisään ihmisten koteihin ja polkisi mennessään heidän oikeutensa jalkoihinsa samalla tavalla kuin faveloissa. On täysin mahdoton ajatus, että poliisi ampuisi Zona Sulin kaduilla umpimähkäisesti sinne tänne. Jos Zona Sulin kaduilla ylipäätään joku ampuu, se on uutinen. (Ja kun sanotaan Zona Sul, siihen ei yleensä lueta alueen faveloita.)

Loppuvuodesta 2005 vuokrasin vähän aikaa Zona Sulilla huonetta kaupunginosassa nimeltä Humaitá. Silloin erään poliisioperaation seurauksena kävi niin, että rikolliset kiipesivät läheiseltä Santa Martan kukkulalta alas ja ampuivat kohti läheistä poliisiasemaa. Seuraavana päivänä helikopterit pörräsivät taivaalla ja moni vältteli Santa Martan ohittavia busseja. Tapaus oli kovin poikkeuksellinen. Mutta kun poliisi myöhemmin aloitti UPP-ohjelman huumerikollisuuden kitkemiseksi, kukaan tuskin yllättyi siitä, että ohjelma aloitettiin Zona Sulilta.

Zona Sul on prioriteetti, Zona Sulilla poliisi ei salli sitä mitä muualla. Sitäkin enemmän yllätyin tänään, kun puolisoni kertoi ehtineensä juuri ja juuri käydä kaupassa ennen kuin niiden ovet yksi toisensa jälkeen suljettiin.

Toque de recolher kääntyy ulkonaliikkumiskielloksi, mutta täällä sillä tarkoitetaan huumejengin käskyä sulkea alueen kaupat ja muu liike-elämä. Se on eräänlainen ei-vapaaehtoinen surun tai kunnioituksen osoitus. Ihmisten liikkumista sillä ei sinänsä rajoiteta, mutteivät tyhjähköt kadut varsinaisesti päiväkävelylle kutsu, vaikka poliisi lisäsikin käskyn jälkeen partiointia alueella.

Meidän arkeemme tämä ei juurikaan vaikuta (huomenna palataan normaaliin), kun jääkaappikin on täynnä. Mutta esimerkiksi tämän rakennuksen ovimies on konfliktista huolissaan, sillä hän asuu Santo Amarossa.

Riossa niin sanottu normaali arki on valitettavasti etuoikeus. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti