Kartalla


LAHTI sijaitsee Vesijärven etelärannalla ja kaupunkia halkoo Salpausselkä. Lahdessa on hieman yli 100 000 asukasta, kuntaliitoksen (1.1.2016) jälkeen melkein 120 000. Jalkapalloilija Jari Litmanen on syntyjään lahtelainen eli lahest. Moottoritie ja z-juna yhdistävät Lahden Helsingin metropolialueeseen ja Lahdesta pääsee pääkaupunkiin tunnissa (jos haluaa). Kaupunginjohtajana on vuodesta 2007 toiminut kokoomuslainen Jyrki Myllyvirta. Lahden keskustan poikki kulkevilla Aleksanterinkadulla ja Vesijärvenkadulla on pyörätiet.

MAGÉ sijaitsee Guanabaran lahden pohjoisosassa ja kaupunki rajoittuu pohjoisessa vuoriin. Magéssa on suunnilleen 270 000 asukasta. Jalkapalloilija Mané Garrincha on syntyjään magélainen eli mageense. Magé kuuluu Rio de Janeiron metropolialueeseen ja asuinalueesta riippuen bussimatka Rioon kestää ilman ruuhkaa tunnin tai puolitoista. Pormestarina on tällä hetkellä Rafael Santos de Souza, joka tunnetaan paremmin lempinimellä Tubarão eli hai (puolue on PPS, mutta puoluetausta ei välttämättä Brasiliassa kerro ideologiasta paljoakaan). Kolmen edellisen pormestarin kaudet ovat loppuneet ennenaikaisesti muun muassa korruptiosyytteiden vuoksi. Syksyllä 2016 on taas vaalit. Magén keskustaan on viime vuosina tehty pyöräteitä. Magéssa on useampi keskus, ja nimellä Magé viitataankin usein Centroon, paikkaan, jossa kaupungin hallinto sijaitsee. Piabetá on yksi Magén kaupungin keskuksista ja siellä on esimerkiksi enemmän liike-elämää kuin Centrossa. 

Magéssa ei oikeasti ole keskusta-alueella niin paljon puita kuin miltä tässä näyttää.

RIO DE JANEIRON kaupungissa on melkein 6,5 miljoonaa asukasta. Vuoteen 1960 asti se oli Brasilian pääkaupunki, nykyisin se on Rio de Janeiron osavaltion pääkaupunki. Rio on Brasilian toiseksi suurin kaupunki (São Paulon jälkeen).

NITERÓI on vajaan puolen miljoonan asukkaan kaupunki Riosta katsottuna toisella puolen Guanabaran lahtea. Vuoteen 1975 Rion kaupunki oli oma osavaltionsa ja Niterói oli Guanabaran osavaltion pääkaupunki. Kun nämä sulautuivat yhteen Rio de Janeiron osavaltioksi, Niterói menetti asemansa pääkaupunkina. Lauttaliikenne ja 13 kilometrin mittainen silta yhdistävät Niteróin Rioon. Niterói on monilla indikaattoreilla mitattuna muuta osavaltiota hyvinvoivampi kaupunki. 

Niteróissa on arkkitehti Oscar Niemeyerin suunnittelema nykytaiteen museo, jonka ulkoseinä on synkassa Sokeritoppavuoren seinämän kanssa. Museo nähtiin paikallisen sambakoulu Viradouron paraatissa vuonna 2006.

HELSINGISSÄ on noin 630 000 asukasta. Se on ollut Suomen pääkaupunki vuodesta 1812. Helsinki on väkiluvultaan Suomen suurin kaupunki. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti