tiistai 15. joulukuuta 2015

Tunnelma josta pidänKarnevaali lähestyy ja ensi vuonna moni matkustaa Rioon myös olympialaisia ihmettelemään. Siksi jaan tässä jollekin kaverinkaverille tekemäni listan paikoista jonne itse vieraani veisin. Jokainen edustaa omalla tavallaan jotain josta Riossa pidän. Vamos lá.

OLUELLE – Travessa do Comércio já muut kapeat mukulakivikadut Praça XV:n aukion kupeessa. Täynnä pieniä baareja ja baarityyppisiä ravintoloita. Carmen Miranda asui aikanaan täällä. Hyvällä tuurilla naapuripöydässä on sambaa soittava seurue. Tänne kannattaa mennä lounaalle tai sitten vasta töiden jälkeen, moni paikka aukeaa vasta illalla. Osoite: Praça XV, Travessa do comércio.

After work.


INSTAGRAMIA VARTEN – Escadaria Selarón. Taiteilijan mukaan nimetyt, värikkäillä laatoilla koristellut portaat jotka voi bongata ainakin John Legendin P.D.A. (We Just Don't Care) ja Snoop Doggin Beautiful-videoilla. Osoite: Rua Joaquim Silva x Rua Manuel Carneiro, Lapa.

TANSSIMAAN – Rio Scenarium. Alueen muihin baareihin verrattuna tyyriinpuoleinen, mutta takuuhyvää brasilialaista musiikkia (eri lajeja illasta riippuen). Suosittelen täsmäiskuna erityisesti jos olet Riossa vain lyhyen aikaa. Täällä käy paljon turisteja, muttei silti ole tylsällä tavalla turistimainen. Jos ei halua tanssia, voi katsella muita. Osoite: Rua do Lavradio, Centro.

FEIJOADAA – Suosittu paikka syödä perinteikästä feijoada-papupataa on Santa Teresan kaupunginosassa, Largo do Guimarãesin aukion lähellä sijaitseva Bar do Mineiro. Feijoadaa tarjoillaan yleensä lauantaisin ja sunnuntaisin lounaalla.  Itse syön kuitenkin feijoadani lähempänä Largo do Guimarãesia sijaitsevassa Bar Portellassa. Sinne mahtuu paremmin.

Bar Portella.

HETKI HILJAISUUTTA – Parque das ruinas. Mesenaatti Laurinda Santos Lobon huvilan jäännökset, joista on tehty näköalapuisto. Täällä kokoontui Rion kulttuurikerma 1920-luvulla. Upeat maisemat Sokeritopalle päin. Sen verran korkealla ja avoin kohta, että tuuli käy mukavasti. Osoite: Rua Murtinho Nobre, 169. Bussista pois Largo do Curvelon aukiolla, loppumatka kävellen.

Parque das ruinas.

KOOKOSVETTÄ RANNALLA – Praia Vermelhan ranta Sokeritoppa-vuoren juurella on mielestäni Rion rannoista söpöin. Se ei useinkaan ole uimakelpoinen, ja ehkä juuri siksi se on mukavan rauhallinen huolimatta vähän matkan päässä Sokeritopan vaunuihin jonottavista turisteista. Sokeritopan juurelle kulkee kävelytie nimeltä Pista Claudio Coutinho. Täällä näkee usein apinoita.

AURINGONLASKU – Arpoadorin auringonlasku on monen mielestä Rion kaunein. Copacabanan ja Ipaneman väliin jäävät rantakalliot alkavat täyttyä kuin teatterin katsomo jo puolisen tuntia ennen auringonlaskua. Oikein hienolle auringonlaskulle taputetaan. Metrolla General Osórion asemalle ja loppumatka kävellen.

Arpoador.

SAMBAKOULUJA – Tekniset harjoitukset Sambódromolla lauantaisin ja sunnuntaisin ennen karnevaaleja. Näissä ei näe pukuja tai hienoja vaunuja, mutta tunnelma on mahtava, koska yleisö koostuu pääosin ihmisistä, jotka asuvat siellä, mistä kulloinenkin sambakoulu tulee. Erityisesti lähellä sijaitsevan Mangueiran sambakoulun iltana hipat ovat hienot. Vapaa pääsy. Keskikatsomoista (3, 5, 7, 9) näkee eniten. Vuoden 2016 aikataulu löytyy täältä. Osoite: Rua Marques de Sapucaí. Lähin metro on Central. 

Mangueiran sambakoulu valmistautuu harjoitukseen.

KARNEVAALIA – Katukarnevaalikulkueiden, blocojen harjoitukset ja esiintymiset. Monen mielestä aidompaa, vähemmän kaupallista karnevaalia. Blocoja on valtavasti, perinteisiä tai suosittuja ovat mm. Cordão da Boitatá, Cordão da Bola Preta, Monobloco, Cacique de Ramos, Escravos da Mauá, Banda de Ipanema, Carmelitas ja Simpatia é quase amor. Perinteisillä blocoilla on usein sama esiintymispäivä vuodesta toiseen (esim. "karnevaalilauantaina”). Vapaa pääsy.

+ 1, FAVELATURISMI. Tämä usein kiinnostaa mutta herättää monen mielessä kysymyksiä eettisyydestä. Itse en ole koskaan osallistunut minkäänlaisille kierroksille, mutta jos menisin, menisin sellaiselle, jonka favelassa asuvat ihmiset järjestävät, jossa he ovat itse oppaina ja jossa tuotto jää favelaan. Esimerkiksi Brazilidade Santa Martassa on tällainen. Kierroksen saa englanniksi, lisäksi sijainti on turistille kätevä. En suosittele vierailemaan faveloissa omatoimisesti ilman luotettavaa paikallista seuraa. 

Entä sitten paras aika matkustaa Rioon? Omat suosikkini ovat tammi- ja heinäkuu. Tammikuussa on rantakelit ja kaupunki valmistautuu karnevaaliin. Sambakoulut ja blocot harjoittelevat ja karnevaalitunnelmaan pääsee paljon halvemmalla kuin itse kekkereiden aikaan. Heinäkuussa taas sää on miellyttävä, usein hiukan aurinkovarmempi kuin Suomessa samaan aikaan. Mahtava sää kaupungin tutkimiseen. Rion rannoilla on viileää, mutta muutaman tunnin päässä, esimerkiksi Búzioksessa asia voi hyvinkin korjaantua.

Boa viagem!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti