lauantai 26. maaliskuuta 2016

CCBB


Jos tapaan ihmisiä Centrossa, sovin mielelläni treffit CCBB-kulttuurikeskukseen (Centro Cultural Banco do Brasil). Syitä on monta. 

Sinne on ensinnäkin helppo tulla julkisilla monesta suunnasta. Rakennuksessa on myös hyvä ilmastointi, mikä on kuumana päivänä jo itsessään syy piipahtaa sisällä. Lisäksi alakerran kirjakaupassa viihtyy oikein hyvin muutaman tovin, jos seura sattuisi olemaan myöhässä, niin kuin Riossa usein sattuu.

En edes muista, mitä kaikkea olen CCBB:ssä nähnyt. Niin monta kertaa olen vain piipahtanut sisään vilkaisemaan, mitä on tarjolla. Niin tulee tehtyä, koska näyttelyt ovat maksuttomia. Tarjontaan kuuluu myös teatteria ja elokuvia, mutta niistä joutuu usein vähän maksamaan.

Melko tarkalleen kymmenen vuotta sitten äitini ja tätini vierailivat Riossa. Myös heidän kanssaan kävimme CCBB:ssä. Silloin meneillään oli eroottisen taiteen näyttely, jonka ristimme pimppinäyttelyksi. Erään taitelijan teokset olivat nimittäin eri materiaaleista tehtyjä häpyjä. Muistan erityisesti kahtia taivutetut olutpullon korkit.

Viime vuonna siellä oli Picasso-näyttely, mutta jono kiersi melkein korttelin ympäri joka kerta kun kävimme tarkastamassa tilanteen. Näkemättä jäivät. Alakerran aulassa näin kuitenkin jonkin tanssiryhmän, muistaakseni flamencoa. Samaan aikaan rakennettiin jo uutta näyttelyä, josta tämä alla oleva kuva on.Tuo rakenteilla ollut teos vetosi minuun jostain syystä sillä hetkellä kovasti nimenomaan tuolla tavalla keskeneräisenä. Aulan reunoilla oli pinoissa lisää ikkunanpuitteita ja ovenkarmeja.

Sittemmin selvitin, että kyseessä oli kiinalaisen Song Dongin näyttely. Tuo tekeillä ollut, ilmeisesti hukkamateriaaleista rakennettu teos kätki valmistuessaan sisälleen palatsimaisen tilan peileineen, mattoineen ja koristeellisine valaisimineen. ”Astut sisään palatsiin, jonka CCBB:n arkkitehtuuri tekee, löydät favelan, ja favelan sisältä toisen palatsin”, sanoi näyttelyn kuraattori.  

Näyttelyiden antia kelpaa sitten arvioida vaikkapa lähikujien mukavissa kapakoissa.


CCBB löytyy osoitteesta Rua Primeiro de Março, 66.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti