keskiviikko 3. elokuuta 2016

Funk carioca on poliittista

Hesarissa oli ilahduttavasti juttu Suomessa kenties vähemmän tunnetuista brasilialaisen musiikin lajeista. Monipuolisessa jutussa oli kuitenkin yksi pitkä miinus: siinä toistettiin (niin ikään täkäläistä) stereotypiaa ja ennakkoluuloja funk carioca -musiikista.

Jutussa mainittiin vain rikoksia ylistävä funk (tunnetaan täällä nimellä proibidão eli kielletty), ronskit kuvaukset seksifantasioista sekä pehmeämpi funk melody.

Jutun otsikkoa mukaillen, funk on paljon muutakin kuin ostentação ja proibidões.

Sen lisäksi, että funk voidaan mieltää poliittiseksi jo sen vastakulttuurisen luonteen vuoksi, on olemassa myös funk politizado eli poliittinen funk. Sen kriittiset lyriikat käsittelevät muun muassa rasismia, kolonialismia ja poliisiväkivaltaa.

Jos portugali taipuu, suosittelen tutustumaan esimerkiksi MC Carolin, Mano Tekon, Juniorin ja Leonardon, MC Bob Rumin ja MC Soffian lyriikoihin.

Mano Teko ottaa tässä kantaa niihin funkin lajeihin, jotka Hesarin jutussa mainittiin.


MC Junior ja Leonardo, (poliisi)väkivallasta.


MC Soffia rasismista.


MC Carol poliisiväkivallasta, rasismista ja mediasta.MC Bob Rum funk-musiikkiin kohdistuvista stereotypioista.

2 kommenttia:

 1. Moi!

  Upposin pitkästä aikaa lukemaan sun kirjoituksia. Olen miettinyt teitä usein, mutta jotenkin unohtanut, että täältähän olisi saanut koko ajan lukea kuulumiset. Olettepa ehtineet jo kokea paljon kaikenlaista - ja varmasti tuntea vielä enemmän. Paljon haleja molemmille!

  t. Käsipierijän vaimo
  PS. Opin kesälomalla, että se osaa myös tehdä korvanlehdellään sellaisen aika hauskan taittelu- ja läpsäytystempun (nähtävä omin silmin) ja että poikansa osaa tehdä olkapääpierun. Aikamoisten ihmemiesten kanssa sitä elää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, kiva kun löysit taas tänne! Ja juu, paljon on ollut mielessä ja sydämessä, olisipa ihana istua teidän kanssa pitkää iltaa. Viime viikolla (vai oliko se jo edellisellä, mulla menee rutiinin vielä puuttuessa päivät sekaisin) pienellä kujalla livesambaa kuunnellessa just mietin, että just te olisitte tykänneet siitä paikasta ja hetkestä.

   Lisäksi olen syvästi vaikuttunut teidän perheen miesten kyvyistä. Voisko niistä saada videon YouTubeen? :)

   Suuri rutistus!

   Poista