sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Reissussa: Brasília

Brasilian pääkaupunki on ehkä kiinnostavin paikka jossa koskaan olen matkustanut. Lúcio Costan ja Oscar Niemeyerin suunnittelema, uudeksi pääkaupungiksi vuonna 1960 perustettu Brasília on yksi UNESCOn maailmanperintökohteista. 

Brasilia, kaupunki jonka minä keksin, sanoo Lúcio Costa. Ensimmäinen ajatus uudesta pääkaupungista nimeltä Brasília esitettiin kuitenkin jo 1800-luvulla.

Majoituimme kaupungissa syntyneen ystävämme luona ja hän toimi oppaanamme suurimman osan ajasta. Ilman häntä emme olisi yhtä paljon nähneetkään, sillä Brasília on suunniteltu autoille, eikä kummallakaan meistä ole ajokorttia. Julkisillla liikkuminen on hidasta, sillä vuoroja on vähän ja ne saattavat jättää kauas kohteesta. Ystävämme päätti Euroopasta palattuaan pärjätä ilman autoa ja vuoden verran oli niin tehnytkin. Nostan hattua. Itse olisin luultavasti mennyt autokouluun toisella viikolla. 

Akselit ja sektorit haltuun.

Kaupunki on kaavoitettu erilaisten toimintojen mukaan sektoreihin, kuten hotellisektori, suurlähetystösektori ja huvitussektori. Tajuttuamme homman nimen yritimme olla hauskoja ja kysyimme milloin minkäkin hatusta vedetyn sektorin sijaintia. Osa niistä olikin olemassa. 

Ostossektori.

Sektoreita halkoo kaksi akselia, Eixo Rodoviário ja Eixo Monumental. Jälkimmäisen varrelta löytyy nimen mukaisesti suuri osa kaupungin kuuluisista monumenteista. 

Kongressi.

Sektorien nimet kuvaavat niiden sijaintia suhteessa akseleiden risteykseen ja nimistä käytetään arjessa niiden kirjainlyhenteitä, esimerkiksi SQN tarkoittaa pohjoista asuinaluetta (pohjoisia "superkortteleita"). Systeemi on kuulemma helppo ja looginen kunhan sen oppii.

Esplanada dos ministérios.

Yksi Niemeyerin suunnittelema silta oli vielä tuolloin nimetty sotilasdiktatuurin aikaan maata hallinneen presidentti Costa e Silvan mukaan. Costa e Silva muistetaan muun muassa kongressin sulkemisesta sekä yhteyksistään kidutuksiin ja katoamisiin. Ajaessamme kohti siltaa huomasimme, että joku oli peittänyt kyltin keskiosan ja samalla nimennyt sillan uudelleen riolaisen sambistan mukaan Bezerra da Silvan sillaksi. Vasta vuonna 2015 sillan nimi muutettiin ja nykyisellä nimellä kunnioitetaan sotilasdiktatuurin käsissä kadonnutta opiskelija-aktiivi Honestino Guimarãesia. Rion ja Niteróin yhdistävä silta kantaa muuten edelleen virallisesti Costa e Silvan nimeä.

Yksi superkorttelien asuintaloista.

Suomalaiselle Brasíliastä löytyy kaikesta omituisuudesta huolimatta myös jotain tutunoloista. Esimerkiksi superkorttelit muistuttavat suomalaisia kerrostaloalueita osin arkkitehtuurinsa vuoksi, mutta myös siksi, ettei asuinrakennuksia ole aidattu. Ne on nimittäin suojeltu, eikä aitojen pystyttäminen ole ollut sallittua. 

Superkorttelien ajatus.

Asuinkorttelien ideana oli, että kaikki arjessa tarvittava löytyy läheltä: koulu, kauppa, terveyskeskus, kirjasto ja jonkin sortin kirkko. Eteläinen asuinkortteli numero 308 on kortteleista kuuluisin. Sieltä löytyy muun muassa Niemeyerin (kenenkäs muunkaan) suunnittelema Nossa Senhora da Fátiman kappeli.

Myös presidentin virka-asunto, Palácio da Alvorada on Niemeyerin suunnittelema.

Brasília on niin tekemällä tehty, ettei ole yllättävää, että myös järvet ovat tekojärviä. Mutta jotain ihmisen käsistä riippumatontakin löytyy: auringonlaskun sanotaan olevan Brasíliassa kauniimpi kuin missään muualla. Meiltä se jäi pilvisen sään vuoksi seuraavaan kertaan.

Aurinko laski Ponte Costa e Silvan taakse viimeisen kerran vuonna 2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti