tiistai 19. tammikuuta 2016

Brasilialaista musiikkia, #1Samba, choro, bossa nova, funk, MPB... Jos pitäisi valita vain yksi maa, jonka musiikkia saisin kuunnella lopun elämääni, se olisi Brasilia. TOP-10 -listan laatiminen on täysin mahdotonta, joten täytyy edetä jonkinlaisissa osissa. Omista suosikeistani suurin osa on naisia, tässä aluksi heistä viisi.

CLARA NUNES (samba, MPB) – Clara Nunes ylitti ensimmäisenä brasilialaisena naislaulajana 100 000 myydyn levyn rajan. Nuorena, vain 40-vuotiaana kuollut Clara Nunes on edelleen yksi Brasilian rakastetuimmista laulajista ja ”X. X. laulaa Clara Nunesin kappaleita” on tavanomainen näky mainoksissa. Levytti useita kappaleita suosikkisambakoululleen Portelalle.
LECI BRANDÃO (samba, MPB) – Samban maailma on maskuliininen ja etenkin säveltäjien joukossa on vain vähän naisia. Leci Brandão oli heistä ensimmäisiä. Moni hänen levyttämistään kappaleista käsittelee yhteiskunnallista eriarvoisuutta ja samoja teemoja hän pitää esillä myös poliitikkona.
BETH CARVALHO (samba, MPB) – ”Samban kummitätinä” tunnettu Beth Carvalho on paitsi levyttänyt jo yli 40 vuoden ajan, myös tehnyt tunnetuksi useita muita artisteja ja heidän musiikkiaan (kuten Grupo Fundo de Quintal, Jorge Aragão ja Zeca Pagodinho). Eräs hänen tunnetuimmista kappaleistaan, Coisinha do pai matkusti avaruusluotaimen mukana Marsiin.
ANA CAROLINA (MPB) – Baarikeikoista uransa aloittanut Ana Carolina on monipuolinen laulaja-lauluntekijä, jonka levyistä on vaikea valita suosikkia. Parempi kun kuuntelette kaiken mitä Spotify tarjoaa. Kirjoittanut kappaleita useille muille artisteille, muun muassa Maria Bethânialle tavattoman kauniin kappaleen nimeltä Eu que não sei quase nada do mar, jonka on levyttänyt myös itse.
MARIA RITA (MPB, bossa nova, samba) – Kun oma äiti on yksi maan kaikkien aikojen suosituimmista artisteista, voi laulu-uran aloittaminen vähän jännittää. Jo Maria Ritan ensimmäistä levyä myytiin yli miljoona kappaletta ja puolentoista vuoden sisällä hän esiintyi 160 kertaa loppuunmyydyissä saleissa. Kolmannella albumillaan tämä ihastuttava tulkitsija levytti myös sambaa.


Spotify-lista näiden leidien musiikista löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti