perjantai 6. toukokuuta 2016

Mikä tekee favelan?Viime viikolla bongasin Mafalala-blogin Facebook-sivulta tämän Ranskan televisioon kuvatun mainoksen.Stereotypiat ovat usein tympeä ratkaisu, mutta tässä jalkapallomaa-ajatuksella leikkiminen on mielestäni toteutettu hauskalla tavalla. Jogo bonitoa kerrakseen – joskin puolisoni mielestä se virtuoosimainen pallon käsittely ja synkronoitu joukkuepeli, josta brasilialaiset olivat joskus kuuluisia, oli hiipunut jo kauan ennen kuin esimerkiksi itse ensimmäisen kerran vierailin Maracanãn stadionilla.

Videolla on tavoitettu Rion tunnelmasta paljon sellaista mitä tunnistan – elämä tapahtuu kadulla. Lopussa kamera kulkee Zona Sulilla sijaitsevan favelan yli kohti Sokeritoppavuoren postikorttimaisemaa antaen ymmärtää että äsken oltiin alempana kadulla.

Paitsi ettei oltu – oltiin toisella puolen Atlanttia. Mafalalan Anna Pöysä kirjoittaa Lissabonin lähiöstä, Cova da Mourasta käsin, ja kertoi, että video on kuvattu siellä.

Itse luin Annan kommentin jo ennen kuin katsoin videon ja tiesin siis, ettei paikka ollut Rio. Sen sijaan puolisoni, jolle linkin lähetin, oli iloinen siitä, millainen Rio videolla näkyi. Menee siis varmaan täydestä Ranskassakin.Oletan että videolla tavoiteltiin ajatusta siitä, miltä Rion faveloissa näyttää. On hyvä, että monia varsinkin Brasilian ulkopuolella kiehtova tarina huumerikollisuudesta ei ole se ainoa.

Oma kokemukseni faveloista ei ole erityisen laaja, joissain olen vieraillut tuttujen luona tai puolison mukana hänen työasioissaan. Mutta monesti tunnistan Magén teksteistä, joissa kuvaillaan faveloita. Tämä kertoo käsitteen monimutkaisuudesta. Joskus kahdella paikalla ei ole juuri mitään eroa, mutta siitä huolimatta toista kutsutaan favelaksi ja toista ei.

Tuokin video voisi olla Magésta, jossa kaikki kadut eivät ole asfaltoituja ja jossa muutaman korttelin päässä kaupungintalolta kanat kävelevät kadun reunassa. Jossa siirrettävä grilli nostetaan kadulle melkein joka kerta kun naapureiden kanssa korkataan oluet (olutta juodaan harvoin ilman mitään suupaloja). 

Magé ei kuitenkaan ole millään kriteereillä favela, eikä siellä yleensä kutsuta faveloiksi edes niitä alueita, joiden usein pienituloiset asukkaat kärsivät rikollisuudesta enemmän kuin muilla alueilla asuvat. Ei ainakaan ilman ironiaa.

Riossa puhutaan usein virallisesta kaupungista, asfaltista ja favelat esitetään sen vastakohtana. En kuitenkaan tiedä yhtään sellaista ominaisuutta, joka yhdistäisi kaikkia Rion faveloita ja toisaalta erottaisi ne muista alueista.

Yksi asia faveloita kyllä yhdistää, nimittäin niihin ulkopuolelta kohdistuvat ennakkoluulot. Mutta se kertoo enemmän meistä muista kuin faveloista ja niiden asukkaista.

Kun esimerkiksi ihmisiä ammutaan favelassa, muualla ei välttämättä kysytä miksi. Favela on selitys. Selitys, joka kertoo, ettei minun varsinaisesti tarvitse olla asiasta huolissani kuin korkeintaan hiukan silloin, kun ajan bussilla niiden ohi. 

Riolaisilla favela-aktivisteilla on lause, favela também é cidade, myös favela kuuluu kaupunkiin. Tällä tarkoitetaan, että jonkun paikan nimeäminen favelaksi ei saa olla selitys eikä varsinkaan oikeutus esimerkiksi sille, että poliisi jatkuvasti rikkoo lakia tai että postia ei kanneta koteihin asti. 

Tätä kirjoittaessani leikin ajatuksella, että koko sanaa favela ei olisi olemassa. Mitä jos faveloiksi kutsuttuja alueita kuvailtaisiin vain kaupungin eri osina? Millaisia kysymyksiä ja ongelmia nousisi esiin? Miten ne kehystettäisiin? Millaisia otsikoita kirjoitettaisiin? Millaisia selityksiä tarjottaisiin?

Millaisia ratkaisuja tarjottaisiin? 

Entä mitä näkökulmia se jättäisi tarinasta pois?


Mikään tämän jutun kuvista ei ole favelasta. Monipuolisia juttuja favela-aiheesta löytyy esimerkiksi RioOnWatch-sivustolta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti