tiistai 3. toukokuuta 2016

Kun melkein itkin aamukahviini


Tänä aamuna kahvia juodessani löysin Twitterin uutisvirrasta jotain todella kaunista. (Tätä ei muuten tapahdu kovin usein, sillä seuraan siellä sekä työn että kiinnostuksen vuoksi pääasiassa ihmisoikeustematiikkaa.)

Nimittäin tämän videon.Luciane Dom. Ikänä kuullutkaan. Mutta selvästi olisi pitänyt kuulla. Hän on käsittääkseni sekä säveltänyt että sanoittanut tällä videolla soivan tavattoman kauniin kappaleen, Seu Bem.

Video näyttää yhdellä otolla kuvatulta. Se jostain syystä viehättää minua. Sama valinta tehtiin tässä (hyvin eritunnelmaisessa) videossa, josta myös pidän.

Moderni tanssi ja Lucianen (Brasiliassa ei käytetä sukunimiä ja kavereitahan tässä jo muutenkin ollaan, sillä hän tykkäsi kommentistani Facebookissa) bossanovanomainen ja kaipauksen täyttämä ääni luo tunnelman josta en haluaisi pois. Ja cuíca on soittimista kauneimpia.

Video on kiinnostava siksikin, että äkkiseltään ei tule mieleen kovinkaan montaa esimerkkiä siitä, että kaksi tummaihoista ihmistä ja heidän parisuhteensa olisi brasilialaisessa mediassa tai populaarikulttuurissa tarinan pääosassa. Ei ainakaan sellaista, jossa hahmot olisivat jotain muuta kuin stereotyyppejä, kuten kotiapulainen, favelan asukas, autonkuljettaja tai sambista.

(Tätä representaatioteemaa googlaillessa selvisi muuten, että yksi riolainen ystävä on kirjoittanut aiheesta kirjan. Kaikkea sitä oppii tutuistaan tässä blogatessa!)

Toivon kovasti, että tätä on pian saatavilla vähintään levyllinen. Kaunista, kaunista, kaunista.

Kaunis on myös tämän videon valo, välillä heleän kirkas, lopussa hyytävän kylmä. Ja siinä kohdassa, jossa tuuli hiljaa hulmuttaa olohuoneen verhoa, alan melkein haukotella ja etsiä sopivaa paikkaa jossa ottaa pikku tirsat tuulen silitellessä ihoa.

Ja se divaanilla makaava koira – miten sen ilme sopiikin tuohon niin täydellisesti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti