maanantai 25. huhtikuuta 2016

Projeto 021 - lähtövalmisteluja

Kun aloimme semivakavissamme pohtia erilaisia vaihtoehtoja palata Brasiliaan, edes vähän pidemmäksi aikaa, annoimme suunnitelmalle nimeksi Projeto 021. Numero 021 tulee Rion alueen suuntanumerosta. (Planet Hemp -nimisellä bändillä oli aikoinaan kappale nimeltä Zerovinteum. Se alkaa sanoilla Rio, cidade-desespero - Rio, epätoivon kaupunki.)

Kun suunnitelmalla oli nimi, ostin jostain Centron ihanasta kirjakaupasta muistikirjan, johon aloin kirjaamaan ylös kaikenlaisia ideoita ja selvitettäviä asioita. Myös ensimmäiset ajatukset tästä blogista on kirjattu sen sivuille (arvostan asioiden kirjaamista ylös ja listoja suorastaan rakastan).

Ja nyt ne ajatukset pikku hiljaa siirtyvät kirjan sivuilta kalenteriin hoidettaviksi asioiksi!
VIISUMI – En varsinaisesti tarvitsisi tälle reissulle viisumia, sillä suomalainen saa oleskella Brasiliassa turistiviisumilla 90 päivän ajan. Liittovaltion poliisi myöntää siihen hakemuksesta vielä toiset 90 päivää. Toisin kuin moni muu juttu Brasiliassa, se on simppeli homma. Mutta koska saan perhesiteen perusteella pysyvän viisumin Helsingin suurlähetystöstä parissa viikossa, ajattelin sen hakea. Voi sitten tehdä vaikka opiskelun ohessa töitä, jos sopivia juttuja ilmaantuu. Ja Brasiliassa sama prosessi kestäisi todella k a u a n. Kollega muuten kertoi, että monessa Afrikan maassa perhesiteen perusteella myönnettävä viisumi ei automaattisesti oikeuta työntekoon. Onneksi Brasiliassa on ainakin vielä toisin.ASUNTO SIELLÄ – Emme aio edes yrittää vuokrata kalustettua asuntoa ennen kuin olympialaiset ovat ohi, vaan virittelemme verkkoja sillä ajatuksella, että alkuun asumme appivanhempien luona. Täytyy sitä paitsi matar saudades, kuten brasilialaiset sanovat. Kirjaimellisesti ilmaus tarkoittaa ikävän tappamista. Haluan grillata, kutsua ystävät illalliselle, ajella pyörällä ympäri Magéa ja käydä Centrossa ja muissa lempipaikoissani Riossa. Reissun ja olympialaisten jälkeen sitten toivottavasti kannamme kassimme johonkin sopivaan koloon.

ASUNTO TÄÄLLÄ – Kun ostimme nykyisen kotimme, emme ottaneet läheskään niin suurta lainaa kuin mitä meille tarjottiin. Pankin asiakaspalvelija oli silminnähden yllättynyt kuullessaan, minkäkokoista asuntoa havittelimme. Ajatuksenamme oli, että asunto pitää saada tarvittaessa myytyä tai vuokrattua helposti. Jos tulisi vaikka just tällainen tilanne missä nyt ollaan. Ihan lähiaikoina täytyy myös tehdä pieni inventaario vaatekaapeissa ja muissakin kaapeissa. Onneksi niitä ei ole paljon.OPISKELUJUTUT – Pitää tarkistaa kuinka paljon ja mitä kursseja teen Riosta käsin. Pitää hankkia kirjat. Toivottavasti niitä löytyy ainakin osin käytettynä, sillä kurssikirjaston laina-ajat eivät nyt taida riittää. Ja kaikki paperijutut pitää myös hoitaa. Onneksi olen tosi hyvä paperijutuissa.

Ja onhan sitä muutakin hoidettavaa. Mutta tänä aurinkoisena päivänä taidan mieluummin kutsua ystävät kylään, avata pullon kuohuvaa ja kuunnella juuri väsäämääni Rio-fiilistelylistaa.

Ehtiihän nuo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti