perjantai 12. helmikuuta 2016

Vauvauutisi(st)a(Ei, ei meiltä.)
 
Kuvitusvauva, joka on nyt jo iso.

Saimme jokin aika sitten vauvauutisia Brasiliasta alla olevan kuvan muodossa. Uutinen tuli diskreetisti yksityisellä viestillä whatsappin kautta ja verrattain myöhään – moni brasilialainen nimittäin laittaa kaikille näkyvän statuspäivityksen sosiaaliseen mediaan siinä vaiheessa kun ensimmäinen testi näyttää plussaa.

Tricolor-vauva tulossa!

Tossuista voi päätellä, että tuleva isä kannattaa Fluminensea. Kuten aikaisemmin kirjoitin, jalkapallojoukkueet ja niiden kannatus on periytyvää. Se, että kuvassa on jalkapallotossut, ei kuitenkaan konservatiivisessa Magéssakaan tarkoita, että tulija olisi poika. Sukupuolta ei vielä tiedetä.

Tästä huolimatta minäkin tiedän jo, mikä tossujen omistajan nimi on kummassakin tapauksessa. Brasiliassa lapsen sukupuoli kerrotaan usein heti kun se on tiedossa ja vauvaa kutsutaan nimellä jo ennen syntymää. Suomalainen tapa julkistaa nimi vasta ristiäisten yhteydessä herättää kummastusta. 

Lisää kuvitusmuksuja jotka eivät liity uutiseen.
 
Koska itse olen a) lisääntymisiässä ja b) naimisissa, saan usein kyselyjä tästä aiheesta: onko lapsia (ei), koska niitä tulee ja miten niin en tiedä. Ainakin Magéssa monella parilla on nimittäin hyvin selkeä ajatus siitä, milloin lapsia sopii tulla – ja tässä ei puhuta epämääräisyyksistä kuten opiskelujen jälkeen tai sitten kun on vakiduuni, vaan vuosiluvuista.

Pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa perhesuunnittelu on tietysti vähemmän kriittinen kysymys kuin Brasiliassa, jossa lasten kasvattaminen aikuiseksi on kallista (ja abortti poikkeustapauksia lukuun ottamatta laiton). Mutta se kummastuttaa, että harva tuntuu ajattelevan sitä mahdollisuutta, ettei lapsia toiveista huolimatta tulisi. En tiedä, kuinka suuri osa pareista Brasiliassa jää tahtomattaan lapsettomiksi, mutta asiasta puhutaan vähemmän kuin Suomessa.  

Syntyvyys on Brasiliassa 1,72 eli yhtä matala kuin Suomessa. Tuttavapiirissämme oman ikäluokkamme perheellistyneistä tosi harvalla on enemmän kuin yksi tai kaksi lasta. Ihmiset miettivät hyvin tarkkaan, milloin yrittävät tulla raskaaksi ja kuinka moneen lapseen ylipäätään on varaa. Yksityiset sairausvakuutukset ja koulutus ovat törkeän kalliita, eikä julkisten taso aina huimaa päätä. Laatu ei tosin ole itsestäänselvyys yksityisissä palveluissakaan. 

Kivaa Brasiliassa on se, että lasten kanssa voi mennä melkein mihin vain. Kuten sambakoulujen teknisiin harjoituksiin.
Tänä vuonna vauvaa odottavilla on Brasiliassa uusi suuri huoli, Zika-virus. Sitä levittää sama hyttynen joka aiheuttaa jokavuotisen dengue-epidemian. Dengue on oireiltaan rajumpi, mutta raskaana olevia pelottaa nimenomaan Zika: se saattaa aiheuttaa keskenmenon ja näyttää vahvasti siltä, että se voi aiheuttaa vauvalle mikrokefalian eli pienipäisyyden. 

Aedes aegypti -hyttysiä torjuvaa sumutetta levittävä auto on juuri käynyt kujalla appivanhempien talon vieressä.
Zika-virusta vastaan ei ole rokotetta. Päiväsaikaan odottava äiti lisää säännöllisesti hyttysrasvaa, öisin ystävämme nukkuvat hyttysverkkojen alla. Se kertoo huolen asteesta - ”pelkän” dengue-epidemian takia en muista Magéssa kenenkään hyttysverkkoja hankkineen.

Tämäkin tietysti mietityttää, kun juttelemme mahdollisesta muutosta. Mutta se tuntuu vielä vähän kaukaiselta. Juuri nyt keskityn toivomaan, että noita kuvan tossuja käyttää elokuussa terve lapsi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti