sunnuntai 7. helmikuuta 2016

When in Brazil, do as Brigitte Bardot doesAikaisemmin sanoin, ettei kannata jäädä Rion rannoille, jos suinkin ehtii Niteróihin. Mutta jos aikaa on pari yötä ja budjetissa tilaa minilomalle, kannattaa tehdä niin kuin Brigitte Bardot ja mennä Niteróin sijaan muutaman tunnin päähän Búziokseen.

Búzioksesta löytää riolaista rentoutta argentiinalaisella twistillä. Argentiinalaisia on paljon, niin paljon, että iso osa ihmisistä aloittaa keskustelun espanjaksi. MM-kisojen aikaan brasilialaiset olivat torin kisakatsomossa vähemmistönä.

Búzioksessa kannattaa syödä kalaa.

Búzios on Região dos Lagosin kaupunkien joukossa kalliin maineessa. Sinne kannattaakin suunnata sesongin ulkopuolella, kun majoituksen hinta putoaa parhaimmillaan puoleen. Kaikki ravintolat eivät välttämättä ole auki, mutta on niitä sittenkin niin paljon, ettei samassa paikassa tarvitse syödä kahdesti, paitsi jos on tylsä niin kuin minä, ja haluaa aina seikkailun sijaan palata hyväksi havaittuihin paikkoihin. Onneksi puolisolla on sentään mielikuvitusta.

Tässä pousadassa eli majatalossa olemme yöpyneet kahdesti. Molemmilla kerroilla olemme saaneet hinnasta reilun off season -alennuksen, minkä lisäksi Brasiliassa kannattaa aina kysyä, saako käteisellä maksaessa lisäalea.

Pousada Praia e Confortossa on yksillöllisesti sisustetut huoneet.

Sijainti on meille autottomille huippu: vain muutama kortteli siitä mihin bussi jättää, ja vain muutama kortteli kuuluisasta Rua das Pedras -kadusta, josta suuri osa ravintoloista ja baareista löytyy. Päivisin otamme minibussin milloin millekin rannalle, yksi matka ei maksa montaa realia.  

Yläkerran huoneista toisella on pieni parveke.

Rua das Pedrasin varrella on myös paljon kauppoja. Heinäkuun alennusmyynneissä suomalainen iloitsee, sillä silloin Brasiliassa on talvi (hah!) ja kaupoista löytyy myös pitkähihaisia ja -lahkeellisia vaatteita, joiden kankaat ovat paksuudeltaan pohjolankestäviä. 

Rua das Pedrasilla naiset käyttävät matalia sandaaleja.

Brasiliassa kannattaa ostaa Brasiliassa tehtyjä vaatteita, niiden hinta-laatusuhde on hyvä toisin kuin tuontitavarassa. Búzioksesta löytyy mm. kuuluisan bikinisuunnittelija Lenny Niemeyerin (ei sukua arkkitehdille) liike.

Harvoin juon Brasiliassa tai yleensäkään drinkkejä. Tässä baarissa ne olivat ihania.

Búzioksessa on 23 rantaa. Pitkä Geribá on surffareiden suosiossa. Praia Azedalle taas pääsee vain jalan ja siellä on intiimi tunnelma etenkin vuoroveden noustessa – rantaan rakennetun siirtomaatyylisen kartanon ja veden väliin silloin aika vähän hiekkaa. Kuvauksellinen Praia Azeda on ollut monen saippuasarjan näyttämönä.

João Fernandesin ranta oli ensimmäinen paikka Brasiliassa jossa uin.

Oma suosikkirantani Búzioksessa on Ferradurinha.

Arvatkaa miksi tykkään tästä rannasta...

Ferradurinhalla olen nähnyt myös kilpikonnia, toisin kuin Tartarugan rannalla (tartaruga tarkoittaa kilpikonnaa).

Ferradurinhaa suojaa kallio, joka murtaa isoimmat aallot. Välillä tyrskyt ylittävät sen ja valuvat vaahtona toista puolta alas. Kallion koloissa asuu pingispallon kokoisia mustia rapuja. Kivi on niin röpelöistä, että rapuja karkuun juostessa jalkapohjiin sattuu.

En tiedä miten tuo tyyppi on kiivennyt tuonne enkä sitä, miten se pääsi takaisin.

Búzioksessa voi liikkua myös vesitse. Tarjontaa riittää: vesitaksit vievät rannalta toiselle ja moni lähtee muutaman tunnin kuunariajelulle.

Me valitsimme viime kerralla paikallisen kalastajan, Seu Zezinhon veneen ja saimme oman rauhan ja reittivalinnan lisäksi kaksi tuntia tarinaa Búzioksen historiasta ja nykypäivästä. Ihan kuin olisi ukin kyydissä istunut.

Ja meri kimmelsi.

Turistien kuljetus tuo monelle paikalliselle kalastajalle kaivattua lisätuloa, pelkällä kalastamisella harva elää isojen firmojen kalastaessa villisti. Jos satut Búziokseen, käy ihmeessä katsomassa, vieläkö Seu Zezinhon vene kelluu Porto dos Pescadores -sataman laiturissa.

Seu Zezinho.

Entä Brigitte? Hänet löytää Orla Bardot'n varrelta. En ole varma, odotteleeko hän matkalaukkunsa päällä istuen jotain vai onko vain päättänyt jäädä ihailemaan veneitä ja kauniita auringonlaskuja. 


1001-firman bussi ajaa Novo Rion asemalta Búziokseen monta kertaa päivässä. Tätä kirjoittaessa yhdensuuntaisen lipun sai satunnaisena päivänä halvimmillaan hintaan R$53 eli nykyisellä, tosi hyvällä kurssilla kolmisentoista euroa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti