maanantai 19. syyskuuta 2016

Vaaleanpunaista elämää


Kun ensimmäisen kerran kokeilin 99-sovellusta Riossa, tilaukseni ponganneen taksin kuljettaja sattui olemaan nainen. Ilahduin, sillä naisia näkee täällä taksin ratissa aika harvoin.

Ilahduin vielä uudelleen, kun kuski kertoi, että käyttämäni 99-sovelluksen lisäksi Riossa on tarjolla toinenkin sovellus, Taxi Rosa eli vaaleanpunainen taksi. Sen ovat perustaneet naiskuljettajat ja sen kautta tilatun auton kuljettaja on aina nainen. Asiakas sen sijaan saa olla mitä tahansa sukupuolta.

Pyysin kyydin päätteeksi kuljettajani käyntikorttia, jotta voisin jatkossa soittaa suoraan hänelle. En yllättynyt, kun hän kertoi korttiensa päässeen loppumaan. Samana iltana latasin puhelimeeni Taxi Rosa -sovelluksen.



Innostuin sovelluksesta lähinnä siksi, että voin sitä kautta tukea siskoja kovin miesvaltaisella alalla. Mutta sovelluksen suosio ei perustu niinkään tällaiseen naisten väliseen solidaarisuuteen, vaan siihen, että seksuaalinen häirintä ja ahdistelu on iso ongelma ja sitä tapahtuu myös takseissa.

Positiivista on se, että asiasta puhutaan koko ajan enemmän ja se tuomitaan yhä useammin.

Tässä taannoin ohitimme katumarkkinoilla porukan, jossa häirinnän kohteeksi joutunut nainen seurueensa tukemana läksytti rasvaisen kommentin heittänyttä ohikulkijaa. Hetken päästä mies luikki ohitsemme mutisten, että hemmetti kun nykyään ei saa mitään sanoa.

Niin, näin se tosiaan nykyään on, hihkaisi ystäväni hänen peräänsä.

Mutta matkaa riittää.

Puolisoni kanssa yhdessä liikkuessamme ohikulkijat eivät ikinä kommentoi ulkonäköäni mitenkään. Mutta jos saisin yksin liikkuessani realin jokaisesta kommentista, minulla olisi varaa ajaa puolet matkoista taksilla.

Aina kommentit eivät ole rasvaisia, itse asiassa käytetyt sanat ja ilmaukset ovat täällä omalla kohdallani aika harvoin olleet seksuaalissävytteisiä. Tämä johtunee ainakin osittain siitä, että olen valkoinen - etenkin monilla tummaihoisilla naisilla on asiasta hyvin erilaisia kokemuksia.

Ihailevalla ja rasvaisella kommentilla on tietysti eroa, mutta etenkin hiljaisella kadulla kävellessä ne sinänsä harmittomatkin kommentit muistuttavat siitä mahdollisuudesta, etteivät ne jäisikään kommenteiksi. Sillä siitä mahdollisuudesta muistuttavat paitsi rikostilastot, myös muissa yhteyksissä toistetut seksistiset asenteet.

Myös täällä kysytään, mitä raiskauksen uhrilla oli päällä. Myös täällä puhutaan "meidän" naisista. Myös täällä naisten ulkonäköä käsitellään mediassa eri tavalla kuin miesten.

Toivon että Taxi Rosa on tulevaisuudessa tarpeettomuudessaan järjetön sovellus. Suututtaa tällainen maailma, jossa sille on markkinat. Ja näyttää tosiaan olevan: sen jälkeen kun Taxi Rosasta oli ollut useampi juttu mediassa, sain 99-sovellukselta kyselyn sähköpostiini.

Siinä kysyttiin asiakkailta, parantaisiko palvelun laatua esimerkiksi se, että tilatessa voisi valita naisen kuljettajaksi.


Naisiin kohdistuvasta väkivallasta kirjoitin aiemmin täällä. Mafalala-blogissa taas pohdittiin hiljattain seksismiä ja naisten keskinäistä solidaarisuutta siihen puuttumisessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti