torstai 16. kesäkuuta 2016

Ikkuna toisenlaiseen tulevaisuuteenSuomessa allekirjoitettiin eilen Feministisen puolueen perustamiskirja. Tästä muistui mieleeni Brasilian poliittisen kevään (tai syksyhän siellä nyt on) kiinnostavin tapaus, nimittäin Frente Favela Brasil -liike.

Liikkeen tavoitteena on muodostaa tummaihoisten ja faveloiden asukkaiden puolue.Tähän väliin hiukan statistiikkaa: Brasiliassa on yli 190 miljoonaa asukasta. Heistä 106 miljoonaa on tummaihoisia. Faveloiden asukkaita on 15 miljoonaa. Faveloiden asukkaista 87 prosenttia on tummaihoisia.

(Ja kuten jo aikaisemmin tuli todettua, nykyhallituksessa ei ole yhtään tummaihoisia.)

Puoluerekisteriin pääsemiseksi tarvitaan puolisen miljoonaa allekirjoitusta. Se on 0,5 prosenttia äänioikeutettujen määrästä. Liike on ilmoittanut tavoitteekseen kerätä 15 miljoonaa nimeä.

En tunne liikettä vielä kovinkaan hyvin, mutta aion ottaa asiasta selvää. Puolue lanseerataan Providêncian favelassa Riossa 28. heinäkuuta. Nimien keruu alkaa siitä.

Frente Favela Brasilin Facebook-sivuilla on käyty kiinnostavaa keskustelua paitsi tavoitteista, myös muun muassa siitä, keitä puolueen toimintaan hyväksytään mukaan.

Onko puolueen toiminta avointa ainoastaan tummaihoisille ja faveloiden asukkaille vaiko muillekin?
Kuka saa osallistua ohjelman laatimiseen?
Kuka voi tulla valituksi puolueen edustajaksi tai johtoon?
Voiko faveloiden ulkopuolella asuvilla valkoisilla olla minkäänlaista roolia?


Keskusteluun on osallistunut sekä tummaihoisia että valkoisia niin faveloista kuin niiden ulkopuolelta. Se on monin paikoin kuin ikkuna rasismiin liittyvien valtasuhteiden tilaan Brasiliassa. 

Ja riippumatta siitä, miten tämä puolue tulee menestymään, siitä ikkunasta näkyy jo nyt uudenlainen Brasilia ja maailma. Sellainen jonka kieltä ja pelisääntöjä ei määritä vanhastaan etuoikeutettujen ryhmä keskenään.

En vielä tiedä, kuinka läheltä pääsen liikettä Riossa seuraamaan. Toiminta on päätetty pitää avoimena kaikille, mutta haluan vielä vähän tunnustella, miten kaltaisteni valkoisten mukanaoloon suhtaudutaan. Lähinnä haluan olla varma siitä, ettei läsnäoloni missään millään tavalla hankaloita niiden ihmisten osallistumista ja toimintaa, joiden liikkeestä on kyse. 

Niin tai näin, tämä on jännintä mitä olen Brasiliassa pitkään aikaan nähnyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti